12 sty 2012

OPONKI

Nie jestem wielką amatorką wypieków karnawałowych. O ile są świeżutkie, najlepiej jeszcze lekko ciepłe to chętnie się na nie pokuszę, na drugi dzień jednak co zostanie odstawiam w kąt i czekam aż ktoś inny się nimi zaopiekuje.

Dzisiaj podaję wam przepis na oponki. Tak zawsze robiła je moja mama, tak robię i ja.


Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg sera białego
1/2 szklanki cukru pudru
4 jaja
1/2 masła (ewentualnie margaryny)
2 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia


Ser przeciskamy przez praskę / mielimy / zagniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Mąkę przesiewamy.
Sodę mieszamy ze śmietaną.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto.
W razie konieczności podsypujemy mąką, żeby się nie kleiło.
Ciasto rozwałkowujemy na żądaną grubość (dla mnie to max.0,5cm - nie lubię zbyt grubych oponek) i wycinamy koła


W ten sposób przygotowane oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złocisty kolor.


Odsączamy na ręczniku, a ostygnięte posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...